Отчитат поредно рязко поскъпване на основните храни от началото на октомври.

...
Отчитат поредно рязко поскъпване на основните храни от началото на октомври.
Коментари Харесай

Поредно рязко поскъпване: Колко струват основните продукти у нас и в Европа

Отчитат следващо внезапно поскъпване на главните храни от началото на октомври. Само за три седмици артикули покачиха цените си по тържищата с цели 3%. Като рекорден е растежът при захарта, която към този момент мина 3 лева за кг, и при млечните артикули, където виждаме и цени от 35 лева за кг кашкавал. За да проверим какъв брой ни костват главните артикули, които влизат в потребителската кошница – у нас и в останалите европейски страни – ще съпоставим цените в България с тези в четири европейски страни.
Каква е крайната сметка?
Още в първите дни на октомври Атанас Христозов съществено усеща разликата на касата в магазина. " При всички артикули има растеж. За 4 домата и 5 краставици платихме 15 лева, което е доста нарастване. С 50 лева в магазина съвсем нищо не можеш да си купиш на фона на предходната година ”, сподели мъжът.
Рязък растеж на щанда в последните 2-3 седмици, регистрират и търговците.
„ Това идва от нашите производители, за жалост очевидно техните разноски за произвеждане наложително би трябвало да включат нови цени, тъй като няма да могат да се устоят ”, изясни Ана Ненкова, управител на хранителен магазин.
Да отидем на пазар у нас и в други страни. Пазаруваме по едно и също време по общ лист с 20 от топ продуктите, които купуваме всяка седмица: в равни количества и идентични марки. В листа ни влизат сезонни плодове и зеленчуци, млечни артикули, свинско и пилешко месо, както и съществени храни като: захар, ориз, брашно и олио. Добавяме и литър безалкохолна напитка, пакет бисквити и течен шоколад. И съпоставяме цените на щандовете в комерсиалните вериги у нас и в Гърция, Англия, Белгия и Франция.
Започваме извършването на покупки в България. Избираме известна комерсиална верига. Купуваме домати на промоция за 3.19 лева За кг краставици плащаме 2.99 лева, бананите костват 3.79 лева, а захар намираме за 2.59 лева Литър олио се продава за 4.79 лева, а кг сирене минава 26 лева 200 гр течен шоколад коства малко над 5 лева, а литър безалкохолна напитка – 1.18 лева Равносметката: у нас пазарът от листата с 20 продукта излезе малко над 100 лева
Следващата ни спирка е Франция. За последната година там най-драстично са поскъпнали продуктите от скотски генезис – при месото най-голямо нарастване се регистрира при пилешкото. Зеленчуците там са съвсем два пъти по-скъпи от тези на рафтовете у нас, демонстрира пазарът ни. Килограм домати коства 3.50 евро, а кг краставици – към 3 евро. Месото и млечните артикули обаче са по-евтини. По-ниски са цените и на течният шоколад. За олио и брашно плащаме еднообразно на касата. За продуктите от листата тук плащаме: малко над 60 евро или 118.5 лева. 
След това отиваме на пазар в Белгия. Столицата на Европа не е на ниска цена място за живеене, само че съпоставено със прилежащи страни тук въпреки всичко е малко по-евтино и се подрежда в средата на Европа. И там по отношение на пазарът в София - повече плащаме за множеството плодове и зеленчуци. По-евтино обаче ни излизат бананите, млечните артикули и свинското. А при олиото, брашното и захарта разликите в цените са минимални с тези у нас. На касата тук за 20-те продукта плащаме малко над 50 евро – или 98 лв. и 50 стотинки.
Четвърта спирка в седмичния ни пазар е Обединеното кралство. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и съществени артикули. Но на финала на пазара - сметка е с над 30 % по-ниска от тази при пазара у нас: 30.9 паунда или 69.5 лева макар ръта на цените и на острова.
На финала на извършването на покупки отиваме при съседите. В Гърция същите артикули купуваме за 47 евро – или 92 лева
България е измежду страните от Европейски Съюз с висока инфлация, демонстрират последните данни на Евростат. Животът у нас е поскъпнал приблизително с 19 %, само че растежът при храните е по-голям – цели 25 на 100. За съпоставяне приблизително инфлацията в Европа е 11.8 %. Най-много животът е поскъпнал в Естония, Латвия и Литва, а минимум – във Франция и Гърция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР